Bagi Saya Senang Dulu Pergilah Kalau Nak kahwin Lain Pun…

Loading...

Bagi Saya Senang Dulu Pergilah Kalau Nak kahwin Lain Pun|Tersentap dengan status puan Zakiah Bt Zakaria tentang Suami-suami yang bersungguh mahukan kahwin dua.

Apabila suami meminta keizinan kepada isteri untuk berpoligami sudah tentu mana mana isteri yang mendengar permintaan itu akan membuatnya bergetar untuk mejawab.

Pertama sekali yang akan terpikir adalah kasih sayang bakal berbagi,anak anak dan kebajikan pada akhirnya akan menjadi sebuah pertengkaran.dimanakah kebaikan berpoligami sebenarnya? sebelum mengetahui kebaikan berpiligami ,mari baca dulu status viral puan Zakiah Bt Zakaria

Bagi sy senang Pergilah nak nikah pun.
Xmau rebut klu dh xelok..kan kan. Buat apa simpan. Stress. Lelaki ni makin tua nmpk je handsome sbb mrk tak beranak. Isteri jaga mkn pakai masalah dia pun kita selesaikan.

Ada nmpk lelaki /suami lps pejabat pakai lawa2. .wangi..romantic lps kawin…?
Klu isteri tak ganti pelikat, tak panggil mandi dan solat, tak hidang mkn…xterurus lah anak org tu.

Itu belum lg lupa nak flush toilet, sidai tuala, tukar stokin…

Relaks…salam tgn bakal madu tu…ucap terima kasih. Nak sgt ‘jaga’ suami kita. Perempuan ni klu ada suami org suka kat dia, mrk tiba2 akan rasa spt wirawati! Lelaki dh masuk umur 40an..xde masa dah nak layan tgk wayang, shopping, masuk dapur bagai. Nak dodoi anak balik?….mimpi lah.

Lelaki sll kata mrk lebih cerdik dr wanita. Siap dgn bukti dr Al Quran. Tp kita tgk byk juga bukti di akhir hidup wanita yg lebih bahagia.

Apa yg di tulis dlm Al Quran tu sbgi panduan. Berkahwin lebih dr satu bukan satu kesalahan dan bukan satu hukum wajib atau tuntutan.

Cuba baca byk kisah2 dlm syurga. SubhanAllah cantiknya bidadari syurga tak boleh nak cakap. Klu pembantu bidadari dah cantik apa lg isteri kita yg jadi PENGHULU BIDADARI. sabar saudara..dunia ni sekejap je. Tak pyh tggu kiamat utk ke syurga. Buat baik dan sabar je. Dunia kita tenang, mati kita selesa..kiamat kita berjaya.

Takut harta jatuh ke tgn wanita lain?…In shaa Allah xkemana. Yg baik tentu jd hak isteri jua. Hukum faraid ada…Allah tau semua. Anak2 dan diri sendiri lebih berharga. Bygkan suami / bekas suami terpaksa beli kasih syg anak2 dgn wang. Penat….penat.
Sllnya org yg byk kawin ni …xde harta..hutang adalah. Kerja spi tua.

Klu suami nak kawin lg, bagi suami tu jadual. Seminggu je dlm sbln mai dtg rmh. Dlm 3 mggu tu kita relaks..pergi spa, pergi masjid, riadah dgn anak2. Buat perkara yg lama kita teringin buat. Biar bini baru tu uruskan semua hal mkn minum pakaian sakit pening dia. Itu yg dia nak..kannn. ingat bhw syurga sgt mudah bagi kita wanita.

..Solat pun kelam kabut..5 waktu pun mcm nak perang klu buat…quran sethn sekali buka…itupun baca dlm hati…puasa harap bln Ramadhan je ..itupun byk tidur dr bantu isteri…Ini ada lagi nak tanggung beban. Konon.

Kdg2 wanita tak nmpk nikmat sebenar bila suami kawin lain. Allah nak bagi CUTI! Cukup bulan kita terima nafkah je. Allah akan cukupkan sbb kita dah bagi laluan mudah pd org lain.

Suami mana tak syg isteri? Bodoh atau hodoh mana pun isteri tetap isteri. Tanpa isteri mana mrk dpt title ‘ayah’. Lebih2 lg anak dh besar.

Hidup mesti ada penghujung. Susah lah nak tgk org nikah lebih dr satu ni bahagia. ..pening serba tak kena adalah. Siang malam pegang calcalator. Menipu jadi darah daging. Boleh ke bini baru tgk husband pegang hp WA anak2 dan isteri pertama? Stress…..

Jgn fikir nafsu..fikir amanah Allah dan soalan akhirat. Sedap nya 10 minit je…faham kannnn.

Sy suka Tun Mahathir dlm buku nya. ..Org yg kawin lebih dr satu ni mengambil hak org lain yg sepatutnya kawin. Org bijak ckp tu. Bijak dlm segala segi. Bukan Tun jahil agama. Sbb dia arif maka dia tak mau susah..tak mau luka kan hati isteri dan anak.

Yg ckp pun ustaz..lelaki tetap lelaki. .bak kata guru agama sy di Bahrain ni. Dlm agama ni byk lg hal yg jauh lebih penting. Sy belajar fiqh bab zakah and inheritance dh 2 bln tak habis2…sy belajar tajweed dah 2 thn masih belum hafal rules dan makhraj belum cantik. Belajar bahasa arab? Penuh dinding dgn nota. ..see a lot of things more important.
(Alhamdulilillah suami sll beri semangat belajar. Siap buat jadual utk sy dan sanggup keluar waktu pejabat dgn izin bos sbb nak hntr sy dan jemput sy. Bukan sy xleh drive di negara arab ni tp dia kata nak tumpang pahala…)

Byk perkara yg lebih berfaedah nak buat di hujung usia. Org dok sibuk kumpul harta akhirat. ..awk dok gelek anak dok tunjuk power tak power. Hidup pun dgn suppliments .

Klu isteri tak cantik..bawa ke spa..
Klu isteri tak wangi mandikan air bunya. Klu isteri tak pandai hntr kursus. Klu isteri dh tua cermin lah diri dr atas ke bawah..depan dan blkng. Perut isteri gelebeh sbb dah brp nyawa hidup dlm nya. Dh brp tahun suami guna? Perut suami pula buncit sbb isteri bagi mkn 4 kali sehari…

Bagi isteri tua..jgn jelous lah klu wanita cantik peluk suami kita yg dh tua…kita tau kan…kann…shhhh.

Tgk wanita muda mmg cantik dgn warna warni dan senyuman. Wajah wanita berusia nmpk sejuk dgn rona2 kehidupan dan pengalaman.

Klu betul wanita tu cantik dan bijak xlah sangkut pd yg tua.

Lelaki / suami jgnlah dek krn nafsu kamu maka kamu campak kan wanita / isteri dlm kepayahan dan kesusahan. Tau tak brp byk wanita yg jumpa kaunseling, doktor, bomoh utk rebut lelaki tak guna (bak kata spt lagu Yuna). Bila wanita / isteri silap maka dosa nya kamu juga tanggung.

Nauzubilllahiminzalik

Alhamdulilillah suami sy sgt brtgghwb. Out of 10 dpt 6 dlm list kehidupan dah cukup baik. Tentu iblis sll duduk atas bumbung rumah tp sy kalah kan dgn Istigfar. Klu dia silap sy anggap dia sdg di uji dan di ganggu syaitan. Klu hati marah sy pandang kelengkapan dlm rmh…baju sy, makan minum sy, duit belanja sy. Mana boleh lengkap! Sultan pun tak pernah cukup!

Tp sy syg Rasullullah lebih dr suami.
Krn suami, anak, harta, pangkat semua SEMENTARA. Mrk tak boleh bantu sy dlm kubur dan hari akhirat.

Nak capai nikmat byk2 sabar. Tp klu lah dh spi giliran sy..sy akan anggap Allah nak gantikan yg jauh lebih baik iaitu MASA.Zakiah Bt Zakaria
Sedikit soal poligami mengikut sunnah nabi muhammad SAW,dimana sunnah ini sebenarnya ramai yang mengsalah gunakan Untuk kepuasan dan untuk kelihatan wah di mata manusia lain.

Nabi Muhammad S.A.W tidak menikah dengan mana mana wanita tanpa sebab.

-khadijah binti khualid 40 tahun,mempunyai 4 anak

Fakta penting: Khodijah RA adalah orang pertama yang mengakui kerasulan suaminya. Rasulullah SAW tidak menikah dengan wanita lain selama Khodijah masih hidup. Khodijah adalah istri yang paling dicintai Rasulullah SAW.

-Saudah binti Zam’a RA.

fakta penting: Status janda,umur 35 tahun (menyelamatkan kekafiran dari menjanda.
-Aisyah binti Abu Bakar RA.status gadis.

Fakta penting:Tujuan Rasulullah SAW menikahinya adalah untuk mendekatkan hubungan dengan keluarga Abu Bakar (yang merupakan sahabat utama Rasulullah SAW dan merupakan khalifah pertama setelah Rasulullah SAW meninggal).
-Hafsoh binti Umar bin Khatab RA. janda

Fakta penting: Rasulullah SAW menikahinya untuk menghormati ayah Hafsoh, yaitu Umar bin Khatab RA yang kelak menjadi khalifah kedua setelah Rasulullah SAW meninggal.

-Zainab binti Khuzaimah RA ,janda

fakta penting:janda dari Abdullah bin Jahsi yang gugur sebagai syahid di Perang ,Zainab RA meninggal 2- 3 bulan setelah menikah dengan Rasulullah SAW.

-Ummu Salamah Hindun binti Abu Umayyah RA,janda anak 2

Fakta penting: Rasulullah SAW menikahinya dengan tujuan menjaga keluarga dan anak-anak Ummu Salamah.

-Zainab binti Jahsyi bin Royab RA,janda

Fakta penting: Zainab adalah putri bibi Rasulullah SAW. Rasulullah SAW menikahinya atas perintah Allah SWT (QS: 33:37)

-Juwairiyah binti Al-Harits RA, janda

Fakta penting: Juwairiyah RA adalah puteri dari al -Harits bin Dhirar, pemimpin Bani Mustalik yang pernah berkomplot untuk membunuh Rasulullah SAW, namun berhasil ditaklukan. Juwairiyah kemudian menjadi tawanan perang yang dimiliki oleh Tsabit bin Qais bin Syimas, kemudian ditebus oleh Rasulullah SAW. Rasulullah SAW kemudian menikahinya untuk melunakkan hati sukunya kepada Islam
-Ummu Habibah Ramlah binti Abu Sufyan RA,Janda

Fakta penting: suami Ummu Habibah pertama (Ubaidillah) tersebut murtad dan menjadi nasrani dan meninggal di Ethiopia. Ummu Habibbah tetap istiqomah terhadap agamanya. Alasan Rasulullah SAW menikahinya adalah untuk menghibur beliau dan memberikan sosok pengganti yang lebih baik baginya. Selain itu sebagai penghargaan kepada mereka yang hijrah ke Habasyah karena mereka sebelumnya telah mengalami siksaan dan tekanan yang berat di Mekkah.

Shofiyyah binti Huyay bin Akhtob RA,janda

Fakta penting : Shafiyah adalah istri Rasulullah SAW yang berlatarbelakang etnis Yahudi. Sukunya diserang karena telah melanggar perjanjian yang sudah mereka sepakati dengan kaum Muslimin. Shafiyyah termasuk salah seorang tawanan saat itu. Nabi berjanji menikahinya jika ia masuk Islam. Maka masuklah ia dalam Islam.

Maimunah binti Al Harits RA,janda

Fakta penting: Rasulullah SAW menikahinya sebagai penghormatan bagi keluarganya yang telah saling tolong menolong dengannya. Maimunah sendirilah yang datang menemui Rasulullah SAW dan meminta agar menikahinya

Mariah Al-Qibthiyah RA.

Fakta penting:Hamba sahaya Rasulullah SAW sebagai hadiah dari Muqauqis, seorang penguasa Mesir.
Periode menikah: 3 tahun sebelum Rasulullah SAW wafat.

Itinya jika suami anda mahukan kahwin lagi satu carikan janda beranak dan berumur ,tengok dia nak ke x nak.

Sumber: Eberita.org

Mohon Kongsikan
Loading...
.
.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *